DVDW Advocaten

Iris Reidsma is in januari 2016 begonnen als Advocaat-stagiaire bij DVDW Advocaten. Zij is werkzaam in Rotterdam en maakt onderdeel uit van de sectie  Vastgoedrecht.

 

Hoe ben je bij DVDW Advocaten terecht gekomen?

Mijn bachelor en master heb ik aan de Rijksuniversiteit Groningen gevolgd, en ik wist dat ik graag in de advocatuur wilde gaan werken. Ondanks dat ik nog niet afgestudeerd was, zocht ik daarom al naar vacatures. Via de website zag ik dat DVDW op zoek was naar een advocaat Vastgoedrecht, met affiniteit met verbintenissenrecht en procesrecht. Ook zag ik dat DVDW een snelgroeiend, middelgroot kantoor is met leuke en jonge medewerkers en ruimte voor specialisatie. Dit sprak mij aan en ik heb gesolliciteerd. Hierna had ik een sollicitatiegesprek in Rotterdam en Den Haag en heb ik een assessment gedaan. Snel hierna hoorde ik tot mijn vreugd dat ik mocht beginnen in Rotterdam!

 

Kun je een omschrijving geven van je dagelijkse werkzaamheden?

Ik ben werkzaam binnen de sectie Vastgoedrecht, en wij behandelen met name zaken die betrekking hebben op het huurrecht, verbintenissenrecht, koop en aanneming van werk. Binnen onze sectie wordt ook veel geprocedeerd, zodat ik veel processtukken opstel en al enkele keren in de rechtbank heb gestaan. Verder adviseren wij cliënten in allerlei dossiers, stellen wij contracten op en voeren wij onderhandelingen. Als stagiaire werk ik daarbij nauw samen met meer ervaren kantoorgenoten, al komt het ook voor dat ik vrij zelfstandig een zaak behandel. Naast deze werkzaamheden is er ook tijd voor overleg, jurisprudentiebesprekingen, (interne) opleiding en enkele acquisitie-evenementen.

 

Heb je enkele voorbeelden van interessante zaken die je hebt gedaan?

Een interessante procedure waarbij ik ben betrokken is de Markthal-procedure. DVDW staat het grootste gedeelte van de huurders van de Markthal bij in een geschil met de verhuurder over de verhoogde servicekosten en de branchering in de Markthal. Het is erg mooi om betrokken te zijn bij zo'n grote zaak die erg leeft in Rotterdam! Bij zittingen is zelfs altijd pers aanwezig. Deze zaak is ook nog eens inhoudelijk gecompliceerd en zeer interessant.

Daarnaast hebben wij onlangs een pand met krakers laten ontruimen, wat natuurlijk erg spannend was. Wat ik bijzonder vond aan deze zaak is dat kraken weliswaar inmiddels strafbaar is gesteld, maar dat het voor een eigenaar desondanks moeilijk is om ontruiming te bewerkstelligen en wij in het kort geding dus goed moesten aanvoeren waarom de ontruiming met spoed moest worden toegewezen.

 

Hoe zorg je ervoor dat je juridische kennis op niveau blijft?

Ik volg momenteel een intensief opleidingsprogramma. Als advocaat-stagiaire volg je uiteraard de beroepsopleiding, waarbij ik vakken als burgerlijk recht, bestuursrecht en jaarrekeningrecht volg, maar ook vaardighedenlessen heb en lezingen bezoek. Verder hebben wij binnen DVDW een goede interne opleiding. Voor stagiaires is er de zogenaamde kweekvijver, waarbij je in een kleine groep bijeenkomsten volgt en er veel ruimte is voor interactie. Onlangs hadden wij bijvoorbeeld een presentatie- en debattraining, erg leuk! Ik volg daarnaast met collega's bijeenkomsten van de DVDW Academy en heb wekelijks een jurisprudentieoverleg met de andere advocaat-stagiaires en mijn sectie.

Hoewel er dus veel tijd wordt besteed aan opleiding, en dit ook fijn en nodig is, vind ik zelf dat je in de praktijk nog het meeste leert! Ook wat dat betreft is de advocatuur een heel mooi beroep: je komt zaken tegen die je tijdens de studie nooit had kunnen bedenken en komt in aanraking met heel veel verschillende mensen. Hierdoor leer je veel in korte tijd.

  

Is er naast al dat harde weken ook tijd voor ontspanning?

Gelukkig wel! DVDW is een sociaal kantoor en wij ondernemen veel met elkaar. Als advocaat-stagiaire zit je bij een meer ervaren collega op een kamer zodat je kunt sparren en veel aanspraak hebt, en daarnaast lopen collega's graag bij elkaar naar binnen. We lunchen dagelijks samen en vrijdags is er altijd een borrel, die goed wordt bezocht! Verder hebben we nog allerlei leuke activiteiten, zoals het voetbaltoernooi, de CPC-loop, het jaarlijkse kantooruitje, een barbecue, nieuwjaarsborrel, kerstdiner en hebben we zelfs gecarnavald, glow in the dark-midgetgolf gedaan en bokslessen gevolgd! Kortom, er is veel ruimte voor gezelligheid en je leert je Rotterdamse en Haagse collega's al snel goed kennen!

Naast de kantooractiviteiten zijn er ook nog allerlei Jonge Balie-activiteiten. DVDW stimuleert het om actief te zijn binnen de balie en naar activiteiten te gaan, en het is leuk om collega's, opleidingsgenoten en andere jonge advocaten bij de balieactiviteiten te ontmoeten. 

  

Wat zou je willen meegeven aan mensen die erover denken om te solliciteren bij DVDW Advocaten ?

Ik zou het iedereen aanraden om bij DVDW te gaan werken. Bij DVDW behandel je interessante zaken, word je goed opgeleid, is er een nauwe samenwerking en is de sfeer ook erg goed. Als je nog vragen hebt, mag je altijd contact met mij of een andere collega opnemen.

Meer algemeen is het denk ik goed om voordat je gaat solliciteren stage te lopen bij een advocatenkantoor en goed na te denken of de advocatuur bij je past. Daarbij denk ik dat er veel verschillen bestaan tussen kantoren, en je dus ook moet nadenken of je bij een groot, commercieel kantoor wilt werken of liever bij een klein kantoor. Het kan helpen om verschillende kantoren te bezoeken, ook DVDW organiseert kantoorbezoeken en lunches. 

Wil je ook bij DVDW aan de slag?

Bekijk dan onze vacatures.

Lees meer over onze expertise op het gebied van:

 

Bekijk het profiel van: 

De week van...

Iris Reidsma - Advocaat-stagiaire

Print deze pagina