DVDW Advocaten

Luitzen van der Sluis is in 2007 begonnen als advocaat-stagiaire bij DVDW Advocaten. Inmiddels is hij senior advocaat-medewerker met een drukke praktijk op het gebied van insolventies en ondernemingsrecht.

 

Hoe ben je bij DVDW Advocaten begonnen?

Dat ging eigenlijk heel snel. Ik ben meteen na mijn studie Nederlands recht aan de Universiteit Leiden gestart bij DVDW Advocaten. Ik zag een vermakelijke advertentie met de tekst 'We zijn op zoek naar mensen die niet bang zijn om de telefoon op te nemen', en de advertentie sprak mij erg aan. Ik heb meteen gebeld en kon nog mee in de sollicitatieprocedure. Dezelfde week al had ik een gesprek met Leonard Boender en Robin Horstman. Na het tweede gesprek met Theo Hanssen kreeg ik een aanbod.

 

Je hebt bewust gekozen om in Rotterdam te werken, waarom?

Rotterdam is een prachtige stad, die leeft van haven, handel en industrie. De Rotterdamse manier van werken bevalt me goed. Het is 'mouwen opstropen en er tegen aan'. De directe manier van communiceren zorgt dat je weet wat je aan elkaar hebt. De lijnen zijn kort en met heldere feedback kun je ook meteen aan de slag.

 

Van begin af aan, direct aan de slag

Toen ik net begonnen was als advocaat viel ik meteen met mijn neus in de boter. We kregen een faillissement van wat in eerste instantie een Oostenrijkse vennootschap met 1 medewerker leek, maar uiteindelijk een onderneming met 50 medewerkers en een omzet van 40 miljoen bleek te zijn. Samen met Evert Jan Heijnen kon ik hier meteen mee aan de slag; een goede en leuke leerschool. Je wordt in het diepe gegooid. Natuurlijk wel met de ondersteuning van jouw ervaren sectiegenoten, daar leer je het meeste van.

 

Hoe ging de stap naar het medewerkerschap?

Tijdens je stage doe je veel kennis en vaardigheden op om uiteindelijk zelfstandig een praktijk te kunnen voeren. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en er wordt ook steeds meer initiatief van je verwacht. Zo groei je tot een 'volwassen' advocaat. Dit zie je terug in de omgang met en het vertrouwen van cliënten. Eerst bellen ze met jouw patroon en luister jij vooral. Later doe je zelf voorstellen in samenspraak met je patroon en uiteindelijk belt de cliënt jou en sta je de cliënt rechtstreeks bij, met advies en waar nodig in een procedure.

Sinds september 2014 ben je senior advocaat-medewerker, wat zijn precies de verschillen met advocaat-medewerker?

Het "senior-zijn" is een stukje erkenning voor de opbouw van een eigen praktijk en de vorderingen die je maakt als advocaat, je rol binnen je sectie en voor kantoor. Als senior advocaat-medewerker wordt wel meer van je verwacht. Ten eerste op inhoudelijk gebied, maar ook in nog meer zelfstandige praktijkaanpak. De relaties met je cliënten en het opdoen van nieuwe contacten krijgt steeds meer focus. Daarbij behandel je uiteindelijk niet het merendeel van de dossiers meer zelf, maar zorg je (naast je eigen werk) voor het uitzetten van werk bij andere advocaten en houd je toezicht op de uitwerking daarvan. Daarbij wordt een beroep gedaan op jouw managementvaardigheden. Je wordt ook meer betrokken bij kantooraangelegenheden zoals het ICT-beleid en sollicitaties en je krijgt opleidingstaken richting de jongere advocaten.

 

Is het lastig een eigen praktijk op te bouwen?

Vanaf het moment dat je medewerker wordt, stimuleert DVDW je al om een eigen praktijk op te gaan bouwen. Hiervoor krijg je diverse handreikingen, maar het belangrijkste is toch om ondernemend te zijn en eigen initiatief te tonen. Het helpt ook actief aanwezig te zijn bij zakelijke, sportieve en sociale evenementen. Ook in de dagelijkse praktijk ontmoet je veel mensen en die zien hoe jij je werk doet. Daaruit kun je ook nieuwe zaken opdoen, ofwel rechtstreeks of via aanbevelingen. Het leukste is om voor een nieuwe zaak gebeld te worden door een voormalige wederpartij. Dat betekent dat je je werk heel goed hebt gedaan.

 

Wat bevalt jou aan DVDW Advocaten?

Ten eerste de werksfeer. We hebben een leuke en hechte sectie. We vertrouwen elkaar en kunnen op elkaar bouwen. Ten tweede biedt het formaat van kantoor veel mogelijkheden. Het is een groeiend, middelgroot kantoor. We hebben interessante en uitdagende zaken. Je bent betrokken met de cliënten en bouwt een band met ze op. De groei van kantoor met de daarbij behorende verdere professionalisering zorgt ervoor dat je zelf ook mee ontwikkelt. Terwijl het persoonlijke behouden blijft. Je kent iedereen en weet iedereen te vinden, en andersom.

 

Wat zijn de vaste momenten in jouw werk?

Mijn praktijk is heel dynamisch. De enige vaste momenten van week tot week zijn het frequente overleg met de sectie, onze trainingen van de DVDW Academy en bijvoorbeeld zittingsdata. En natuurlijk de vrijdagmiddagborrel. Daarbuiten is de invulling van mijn agenda iedere week anders. Het leven van een advocaat blijft een wervelend bestaan.

 

Hoe ziet jouw huidige praktijk er uit?

Vanuit mijn ondernemingsrechtelijke achtergrond en werkzaamheden op insolventiegebied heb ik veel kennis en ervaring opgedaan met zekerheden en risico's bij transacties. Deze kennis blijkt uitstekend van toepassing in de maakindustrie. Bij productiewerk gaan de kosten vaak voor de baten uit, dus zekerheid van betalen moet vanaf een vroeg moment worden bewaakt, naast alle overige risico's en verplichtingen. In veel sectoren zijn de gevolgen van de economische crisis nog steeds merkbaar, dat raakt weer aan de insolventiepraktijk. Bij advisering van diverse ondernemingen die in moeilijkheden verkeren komen de verschillende vakgebieden dan ook samen.

Naast de advisering aan ondernemingen bestaat mijn praktijk voor ongeveer 40% uit werkzaamheden in faillissementen. DVDW Advocaten geniet het vertrouwen van onder meer de rechtbank Rotterdam. Met grote regelmaat worden bij ons curatoren benoemd in allerhande faillissementen. Daarbij zorgt de huidige economische situatie dat ook de omvang en de aard van de faillissementen veranderen. Ik ben sinds 2012 zelf curator en door heel diverse benoemingen heb ik sindsdien veel verschillende faillissementen van ondernemingen mogen afwikkelen.

Het leuke aan de faillissementspraktijk is dat je in zekere zin zelf op de stoel van de ondernemer moet gaan zitten in allerlei sectoren. Je komt in aanraking met juridische problemen op allerlei rechtsgebieden. Daarom werken we ook nauw samen met de overige secties binnen ons kantoor. Faillissementen hebben altijd een intensieve periode waarin je snel het bedrijf moet "doorgronden" en moet beoordelen in welke mate er zaken te redden zijn. En soms slaag je daar goed in. Bijvoorbeeld toen we in een groot faillissement 80% van de banen konden behouden door in een zeer korte tijd een omvangrijke overname te realiseren van de bedrijfsactiviteiten. Dat geeft een kick.

 

Waarom zou je het werken bij DVDW Advocaten aanbevelen?

DVDW Advocaten biedt goede mogelijkheden om jouw ambities waar te maken. Iedereen werkt voor en met cliënten, er is geen 'binnendienst'. Door de grote mate van zelfstandigheid  en aanmoediging van het zelf nemen van initiatieven, kun je zelf een goede praktijk opbouwen. Daar wordt veel belang aan gehecht en dus wordt je daarin gestimuleerd. Dat, naast de goede onderlinge sfeer, maakt het werken leuk en aantrekkelijk.

Wil je ook bij DVDW aan de slag?

Bekijk dan onze vacatures.

Lees meer over onze expertise op het gebied van:

 

Bekijk het profiel van: 

De week van...

Luitzen van der Sluis - Senior Advocaat-medewerker

Print deze pagina