DVDW Advocaten

Eveline Kruisifikx is in september 2010 begonnen als Advocaat-stagiaire bij DVDW Advocaten. Zij heeft bewust gekozen voor het rechtsgebied Ondernemingsrecht. Sinds 2013 is Eveline advocaat-medewerker.

 

Waarom ondernemingsrecht?

Ik heb een ondernemingsrechtelijke Bachelor en Master gevolgd en ben altijd al geïnteresseerd geweest in de "zakelijke kant" van het recht. Daarnaast kun je in dit rechtsgebied zowel adviseren als procederen. En aan de proceskant ben je weer aanvallend óf verdedigend bezig. Het is dus heel afwisselend. Je bekijkt elke zaak weer vanuit een andere invalshoek.

 

Kan je een omschrijving geven van je dagelijkse werkzaamheden?

Eigenlijk is dat heel lastig. De advocatuur is heel divers. Zo kan ik me de ene dag bezighouden met de herfinanciering en vennootschappelijke herstructurering van een groot concern, waarvoor ik een stappenplan schrijf, koopovereenkomsten en besluitvorming opstel en financieringsdocumentatie beoordeel; de andere dag heb ik een bespreking over de verkoop van datacenters of verdiep ik me in een nieuw dossier over een (lichtvaardige) opzegging van een kredietovereenkomst. Daarnaast werk ik ook in procedures, waarvoor natuurlijk processtukken moeten worden opgesteld en soms een zitting plaatsvindt bij de Rechtbank of het Hof.

 

Doe je dat allemaal zelfstandig?

Het leuke van werken bij DVDW Advocaten is dat je snel meewerkt in zaken. Natuurlijk werd ik daarbij in mijn stageperiode begeleid door mijn toenmalige patroon, Theo Hanssen, met wie ik nu nog steeds nauw samenwerk. Hij betrok (en betrekt) mij actief bij zijn zaken. Zelfs al op mijn eerste werkdag nam hij mij mee naar een bespreking met een cliënt. In het begin luister en observeer je veel, maar ook kreeg ik al heel snel enkele dossiers die ik zelfstandig kon doen, zoals een incassoprocedure die uiteindelijk uitmondde in een aanvraag voor faillissement waarbij ik optrad voor de schuldenaar en tot aan het Gerechtshof is geprocedeerd. Maar ook in grotere zaken krijg ik steeds meer verantwoordelijkheden; inmiddels is het zo dat ik Theo op de hoogte houd over de stand van zaken in bepaalde dossiers.

 

Hoe is de begeleiding?

Tijdens de stageperiode werk je heel nauw samen met jouw patroon en ben je van hem of haar afhankelijk voor het werkaanbod en de begeleiding. Er moet dus wel een klik zijn. Maar je moet zelf ook een actieve houding aannemen en tijd en aandacht vragen. Gelukkig heb ik het getroffen. Theo heeft veel interessante zaken en een afwisselende praktijk. Zo heb ik bijvoorbeeld mogen meewerken aan de herstructureringen van de vastgoedconcerns Phanos (2011) en TCN (2012) en begeleiden we momenteel de verkoop van twee datacenters in Nederland. Het is erg leerzaam en leuk om al vanaf het begin een bijdrage te kunnen leveren aan een dergelijke grote zaken.

 

Ligt de lat hoog?

Ja, ik denk dat de lat hoog ligt, maar dat moet ook. Je moet altijd de beste willen zijn.

 

Betekent dat dan ook dat de advocatuur naast hard werken erg veel stress oplevert?

Dat van dat harde werken klopt wel, ook al in het begin van je carrière in de advocatuur. Zo kan ik mij nog herinneren dat in mijn eerste jaren op kantoor - en tijdens de vakantie van mijn patroon - er op een maandag een dagvaarding binnenkwam voor een executie kort geding op dinsdag, de volgende dag dus. Nu moest ik echt zelf aan de slag. Natuurlijk had ik telefonisch overleg met mijn patroon en was er een andere partner - Hans Tiethoff - die voor mij klaar stond. Met de cliënt, een bank, heb ik die maandag intensief contact gehad over de te overleggen producties. Tot 's avonds laat hebben we hier intern de strategie verder besproken en dinsdagochtend moest ik weer vroeg opstaan om op tijd bij de rechtbank in Amsterdam te zijn. Daar heb ik vervolgens het standpunt van de cliënt bepleit (en gewonnen). Met dat soort last minute zaken moet je in de advocatuur altijd rekening houden. Soms moet je snel kunnen schakelen. Maar dit is wat ik wil en ik zet mij er dus ook graag voor in.

 

Hoe zorg je ervoor dat je juridische kennis op niveau blijft?

Als medewerker moet je jaarlijks je PO (Permanente Opleiding) punten halen. Kantoor organiseert daarvoor via de DVDW Academy het hele jaar door inhousetrainingen, waaronder overigens ook cursussen die speciaal zijn afgestemd voor de stagiaires. Daarnaast hebben we per sectie een periodiek vaktechnisch overleg en jurisprudentiebesprekingen. Verder heb ik van september 2014 tot en met juni 2015 de Grotiusopleiding Financiering & Zekerheden gedaan. Daarvoor moest ik elke maand veel stof doornemen en huiswerkopdrachten maken, met aansluitend een mondeling tentamen. Dat was soms even pittig naast het gewone werk, maar absoluut erg leuk en leerzaam.

 

Is er naast al dat harde werken ook tijd voor ontspanning?

Natuurlijk! Het leuke van kantoor is dat het heel sociaal is. Alle deuren staan open en er zijn altijd wel mensen om even een praatje mee te maken. Dat was zelfs al op mijn eerste werkdag, waardoor ik mij erg welkom voelde. Er wordt op kantoor ook altijd samen geluncht (in het voorjaar en in de zomer kan dat ook buiten) en natuurlijk is er de vrijdagmiddagborrel, die soms nog wel eens eindigt op het Plein. Daarnaast is er het jaarlijkse kantooruitje, kerstdiner, nieuwjaarsborrel en zomerbarbecue op het strand. Verder zijn er natuurlijk de activiteiten van de Jonge Balie. Die zijn altijd erg gezellig, maar zijn daarnaast ook een goede gelegenheid om met andere jonge advocaten ervaringen uit te wisselen (en voor stagiaires om te praten over de dingen waar je tegenaan loopt tijdens je stageperiode).

 

Wat wil je nog meegeven aan mensen die erover denken om bij DVDW Advocaten te solliciteren?

De sfeer is hier erg goed en mensen zijn heel open. Inmiddels werk ik alweer enkele jaren bij DVDW, maar ik heb het nog altijd naar mijn zin. Omdat het een middelgroot kantoor is, ken je ook iedereen. Dus ook de mensen buiten jouw eigen sectie en vestiging. Iedereen is ook erg betrokken. Je bouwt echt mee aan de groei van het kantoor!

Wil je ook bij DVDW aan de slag?

Bekijk dan onze vacatures.

Lees meer over onze expertise op het gebied van:

 

Bekijk het profiel van: 

 

De week van...

Eveline Kruisifikx - van Advocaat-stagiaire naar Advocaat-medewerker

Print deze pagina