DVDW Advocaten

De ervaring van...

Anxhela Gore, student Togamaster aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Dat dit een mooie stage-ervaring zou worden, had ik door vanaf de eerste dag. Ik werd door iedereen hartelijk verwelkomd en al snel kreeg ik verschillende opdrachten van verschillende collega's.

Collega's?

Het is uiteraard een beetje opmerkelijk om over collega's te spreken, als je weet dat je maar enkele weken ergens bent. Tegelijkertijd was dit juist een van de typerende eigenschappen van DVDW: je voelt je écht snel thuis en het is alsof je iedereen al heel lang kent. Ik kan dit niet anders verklaren dan door vast te stellen dat - hoewel iedereen natuurlijk anders is - er een ontzettend goede sfeer heerst in het bedrijf. Met zulke collega's is het niet gek dat je elke dag met plezier naar je werk gaat!

Op kamer bij drie verschillende advocaten

Dat iedereen anders is heb ik onder meer ervaren doordat ik gedurende de stage bij drie verschillende advocaten op de kamer heb mogen zitten. Het was erg leuk en leerzaam om deze drie advocaten van dichterbij te mogen meemaken. Doordat je bij iemand op de kamer zit, maak je alles mee en krijg je een goede indruk van hoe de dag van een advocaat eruit kan zien. Je hoort ze bellen, praten, typen, lachen, nadenken en een enkele keer zuchten. Iedereen vindt het leuk om je te vertellen waar ze mee bezig zijn, waarom ze lachen, waar ze over nadenken en waarom ze zuchten. Je mag meepraten en meedenken alsof je één van hen bent. Je zoekt dingen uit… samen met hen.

Samenwerken

Dat je dingen samen uitzoekt is ook typerend voor de werkwijze op dit kantoor. Er wordt veel samengewerkt en samen gebrainstormd. Daardoor heb je veel contact met je collega's en kan je veel van elkaars inzichten leren. Als stagiair is het niet anders; je wordt overal bij betrokken en iedereen staat ervoor open om jouw vragen te beantwoorden. Wanneer je een opdracht krijgt, word je altijd voorzien van uitleg over de achtergrondinformatie van de zaak waaraan je meewerkt. Daardoor krijg je een beeld van the bigger picture en van je eigen bijdrage daarin.

Jouw bijdrage

De omvang van jouw bijdrage aan een zaak is afhankelijk van het type zaak en het type vraag. De ene keer doe je jurisprudentie- en literatuuronderzoek naar een bepaald aspect binnen een groter geheel, de andere keer word je vanaf het begin bij een zaak betrokken en ben je bezig met een voor die zaak cruciale vraag. De door jou gevonden uitspraken en artikelen presenteer je bij de desbetreffende advocaat door deze mondeling toe te lichten of door je bevindingen (inclusief je eigen mening) schriftelijk uiteen te zetten. Je kunt ook worden gevraagd een conceptstuk op te stellen wat gestuurd wordt naar de client, de (advocaat van de) wederpartij of de rechter.

Leren uitzoeken

Een aan de advocatuur inherente eigenschap is dat je - ook binnen een bepaald rechtsgebied - een groot palet hebt aan soorten vraagstukken waarmee je te maken kunt krijgen. Dit proef je ook goed tijdens de stage omdat je aan zeer uiteenlopende soorten zaken werkt. Tijdens de stage leer je hoe je alle soorten vragen kunt uitzoeken. Daarbij maakt het niet uit of het om de toepassing van een bekend leerstuk gaat of om een onderwerp waar je nog nooit van hebt gehoord. Je leert het door te doen en je weet dat je altijd bij iemand terecht kunt als je wat sturing nodig hebt.

Gezelligheid

Ook als je van gezelligheid houdt, ben je bij DVDW aan het juiste adres. Er worden regelmatig borrels en andere activiteiten georganiseerd. En eigenlijk hoef je niet speciaal naar een borrel om de gezelligheid op te zoeken; het is daar - mede door de goede sfeer - de hele dag door gezellig. Wil je de door jou opgedane kennis in de praktijk brengen en ontdekken of de advocatuur bij je past? Dan beveel ik je een stage bij DVDW Advocaten van harte aan!

 Ontmoet DVDW

De ervaring van een studentstage bij DVDW Advocaten

Print deze pagina