Een onhoudbare kapitaalstructuur en een structureel liquiditeitstekort. Wat nu?
19 februari 2020 - René van de Klift
U bent bestuurder of commissaris en uw vennootschap heeft een fors negatief eigen vermogen, een structureel liquiditeitstekort en vreemd vermogen dat op korte termijn opeisbaar is. Wat mag van u in deze omstandigheden worden verwacht? Op die vraag gaf de Ondernemingskamer onlangs antwoord in de enquêteprocedure over Fyber N.V.
Als bestuurder dient u alle alternatieven te onderzoeken om de problemen van uw vennootschap het hoofd te bieden. Rekening houdend met alle betrokken belangen dient u tot een keuze te komen voor de beste oplossing. Immers, als u niets doet, dan volgt onvermijdelijk het faillissement van uw vennootschap.
Voorts dient u als bestuurder de commissarissen tijdig te informeren en van relevante informatie te voorzien. Als commissaris dient u vervolgens te beoordelen of de bestuurders bij de afweging van alle betrokken belangen – vennootschap, vreemd vermogen verschaffers en aandeelhouders – in redelijkheid tot hun keuze hebben kunnen komen.
Als u als bestuurder en commissaris vervolgens tot de conclusie komt dat een debt-to-equity swap in de gegeven omstandigheden de enige of beste oplossing is, dient u vervolgens rekening te houden met de belangen van de zittende aandeelhouders. Deze zullen immers als gevolg van de debt-to-equity-swap verwateren.
Om die reden is het verstandig een financieel adviseur in te schakelen om de onderneming te laten waarderen. Zo kunt u de juiste conversiekoers vaststellen. Immers, hoe lager de conversiekoers, hoe groter de verwatering van de zittende aandeelhouders zal zijn. Deze aandeelhouders hebben er daarom belang bij dat die koers niet te laag wordt vastgesteld.
Als u dat vervolgens allemaal heeft gedaan, dient u het voorstel voor de debt-to-equity swap aan uw zittende aandeelhouders ter goedkeuring voor te leggen. Als die vervolgens in meerderheid vóór stemmen, dan zal een tegenstemmende zittende aandeelhouder u achteraf niet snel kunnen verwijten dat u als bestuurder of commissaris in de gegeven omstandigheden in redelijkheid niet tot de debt-to-equity swap heeft kunnen besluiten.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54