"En we dachten nog wel dat we dit jaar zouden groeien."
Reorganiseren?
Iedere ondernemer of bestuurder wil zijn of haar onderneming graag laten groeien. De afgelopen jaren is dat velen ook gelukt. Het is lange tijd erg goed gegaan met de Nederlandse economie.
Door de coronacrisis hebben veel ondernemingen hun doelstellingen moeten bijstellen. In sommige branches is de omzet plotseling volledig weggevallen. Dat was natuurlijk door niemand voorzien, maar het is wel de realiteit. In de huidige ‘anderhalve-meter-economie’ is het voor veel ondernemingen eenvoudigweg niet meer mogelijk om de beoogde groei alsnog te behalen.
Nu het economisch tegenzit zien veel ondernemers zich opeens voor het tegenovergestelde geplaatst: hun bedrijf moet krimpen.
Economische steunmaatregelen
De economische steunmaatregelen van de overheid – zoals de NOW-regelingen – hebben veel klappen opgevangen. De nieuwste variant (de NOW 3.0) zal naar verwachting tot medio 2021 doorlopen. De regelingen bieden echter niet voor iedere onderneming voldoende compensatie om de organisatie in de huidige omvang voort te blijven zetten. Dit zorgt ervoor dat ingrijpen noodzakelijk is geworden.
Reorganiseren, inkrimpen, activiteiten afstoten en/of afscheid nemen
Reorganiseren, inkrimpen, activiteiten afstoten en/of afscheid nemen van medewerkers is voor veel ondernemers een drempel. We zien vaak dat dit soort beslissingen (te lang) vooruit geschoven worden. “We kijken het nog even aan”. Het is echter vaak verstandiger om een stap terug te doen als het nog kan, zodat in de toekomst weer stappen vooruit gezet kunnen worden. Ook dat hoort bij goed ondernemerschap.
Dat dit soort beslissingen pijn doen bij werkgevers en werknemers, is duidelijk. Waar mensen met elkaar samenwerken, ontstaan vaak goede banden. Voor veel mensen is werk méér dan alleen een manier om inkomen te genereren. Werk betekent óók: zelfontwikkeling, zingeving en waardering. Waar mensen samenwerken, ontstaat emotie.
Daar moet ook ruimte en begrip voor zijn. Een reorganisatie is daarom meer dan een juridische afwikkeling van arbeidsovereenkomsten. Voor ondernemers voelt een inkrimping soms als een nederlaag. Voor werknemers is het vaak een proces met ingrijpende veranderingen in het dagelijks leven.
Tegelijkertijd is het óók belangrijk dat emoties niet de overhand nemen. Er moet wel op een objectieve en professionele manier gekeken worden naar een reorganisatie: hoe wordt deze snel en vakkundig geeffectueerd, zonder onnodige kosten, procedures of escalatie? Heldere communicatie met alle betrokken partijen is hierbij vaak essentieel. Niet alleen met de medewerkers, maar ook met partijen als vakbonden, ondernemingsraden en aandeelhouders.
Wat er komt kijken bij het reorganiseren van de onderneming
De arbeidsrechtspecialisten van DVDW weten we als geen ander wat er bij een reorganisatie komt kijken. We begrijpen de emotionele kant van de zaak, hebben oog voor de juridische aspecten, en houden onze blik tegelijkertijd gericht op het grotere geheel. Daarmee maken we krimp niet opeens leuk, maar helpen we onze cliënten wel om ook in slechte tijden een goede ondernemer te zijn.
In het DVDW magazine dat recent verschenen is naar aanleiding van de coronacrisis, heeft het team Arbeidsrecht een bijdrage geschreven over Arbeidsrecht tijdens corona.
Neem contact met ons op
- Rotterdam +31 (0)10 440 05 00
- Den Haag +31 (0)70 354 70 54